بزرگترین شبکهی اجتماعی کتابخوانهای دنیا، گودریدز (goodreads) چه کمکی میتواند به ما بکند؟
گودریدز چیست؟
گودریدز در یک کلام بزرگترین اجتماع کتابخوانهای دنیا است. سایتی که در سال 2006 با هدف کمک به کتابخوانها در یافتن کتابهای مورد علاقهشان و به اشتراک گذاری آنها به راه افتاد و حالا چیزی در حدود 90 میلیون کاربر از سراسر جهان دارد.
در goodreads به متن کتابها دسترسی نداریم اما مشخصات و اطلاعات میلیاردها کتاب در دسترس ما است. در گودریدز میتوانیم کتابهایی که خواندهایم یا میخواهیم مطالعه کنیم را پیدا کنیم، نظرات دیگران را دربارهی آنها بخوانیم و بازخورد خودمان را ثبت کنیم، به کتابها امتیاز بدهیم و کتابهای مورد علاقهی آیندهمان را پیدا کنیم.
آمازون از سال 2013 مالک goodreads شده است و این مخزن غولپیکر اصلاعات هم از طریق وبسایت و هم از طریق اپلیکیشن goodreads در دسترس است.
گودریدز چه کمکی به ما میکند؟
اگر خودمان را فردی کتابخوان میدانیم یا دست کم به دنیای کتاب علاقهمندیم، گودریدز برایمان نه فقط یک ابزار مفید، بلکه از ضرورتهای زندگی به شمار میرود. در ادامه با گفتن از کاربردهای گودریدز به چرایی این مسئله میپردازیم.
دسترسی به مشخصات میلیاردها کتاب
در گودریدز میتوانیم به سادگی تمام مشخصات یک کتاب مثل نویسنده، مترجم، سال انتشار، تعداد صفحه، موضوع، انتشارات و… را ببینیم. و این اطلاعات تنها شامل کتابهای مشهور یکی دو قرن اخیر نمیشود، نایابترین و قدیمیترین کتابها را هم میتوانیم با جستجو کردن به راحتی پیدا کنیم. تمام این اطلاعات در کنار نظرات و بازخوردهای کاربرانی که کتابها را مطالعه کردهاند میتواند دیدگاه خوبی به ما در انتخاب کتاب برای مطالعه بدهد. دسترسی به این حجم از اطلاعات میتواند در بسیاری از مواقع کمک کننده باشد.
خواندن بازخوردها از تمام نقاط جهان
وقتی که کتاب مورد نظرمان را در گودریدز پیدا میکنیم، پس از خواندن معرفی و اطلاعات آن، با تعداد زیادی از بازخوردهای دیگران برای آن روبهرو میشویم. تعداد این بازخوردها با توجه به شهرت یک کتاب میتواند به چندین هزار برسد که بر اساس محبوبیت به ما نمایش داده میشوند. نیازی هم نیست که نگران لو رفتن قصهی کتابها باشیم. نظراتی که افشاکنندهی بخشی از داستان باشند با اخطار This review contain spoilers نشان داده میشوند. خودمان هم میتوانیم در این بازخوردنویسیها سهیم باشیم و هر وقت که میخواهیم به بایگانی بازخوردهایی که نوشتهایم دسترسی داشته باشیم.
پیوستن به بزرگترین اجتماع کتابخوانها
۶۵۰ هزار نفر از کتابخوانها در سال اول فعالیت گودریدز به آن پیوستند و حالا تعداد این افراد از 90 میلیون نفر هم گذشته. علاوه بر اینکه میتوانیم در گودریدز سیر مطالعاتی دوستان خودمان را ببینیم و نگاهی به فهرست کتابهایشان بیاندازیم، میتوانیم با کتابخوانهای دیگر هم آشنا شویم و دوستانی هم سلیقه با خود از جنس کتاب و کتابخوانی پیدا کنیم. حتی این امکان فراهم شده که کتابخوانها در گروههای مختلف، که تعدادشان هم کم نیست، دور هم جمع شوند و به گفتگو بپردازند.
فهرست شخصی کتابهایمان
برای همهی ما پیش آمده که وقتی به کتابفروشی میرسیم، حتی نام یک جلد از آن یک خروار کتابی که میخواهیم بخوانیم را نتوانیم به یاد بیاوریم. یکی از کاربردیترین مزیتهای گودریدز این است که میتوانیم سیر مطالعاتی خودمان را در سه دستهی کتابهایی که خواندهایم، میخواهیم بخوانیم و یا در حال خواندنشان هستیم قفسهبندی کنیم و همیشه آمار خواندهشدهها و خواندهنشدههایمان را داشته باشیم. البته که می توانیم قفسههای شخصیتر و دستهبندیهای جزئیتر هم داشته باشیم، حتی فهرست خرید.
پیدا کردن کتاب جدید
در میان کتابهایی که دیگران خواندهاند یا پیشنهاد دادهاند و بر اساس علایق خودمان، در این بستر میتوانیم بیشمار عنوان کتاب پیدا کنیم که احتمالا برای ما گزینههای مناسبی خواهند بود. خود goodreads هم با توجه به علاقهمندیهای ما کتابهای بدی پیشنهاد نمیدهد. جایزهای هم با عنوان Goodreads Choice Awards از سال 2009 به وجود آمده که هر سال به برترین آثار در ژانرهای مختلف بر اساس رای مردمی تعلق میگیرد. برای مثال کتاب مشهور «کتابخانهی نیمهشب» در سال 2020 در این جوایز به عنوان بهترین اثر داستانی انتخاب شد.